Turizmu pomaga lastna glava – Moja prva freska

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Jožica Maček.

V vrtcu Agata Poljane sodelujemo v projektu Turizmu pomaga lastna glava. Letošnja rdeča nit projekta je bila »Turistični spominek mojega kraja«.
Človek je del družbenega okolja v katerem raste, živi in deluje. Da bi otroci lahko sodelovali z okoljem, vplivali nanj in ga pozneje aktivno spreminjali, morajo postopoma spoznati bližnje družbeno okolje (vsakdanje življenje ljudi, družinsko življenje, delovna okolja in poklice, zgradbe, kulturno življenje, javno življenje itn.) in hkrati dobivati vpogled v širšo družbo. Da bi otroci lahko sodelovali z okoljem, vplivali nanj in ga kasneje kot odrasli aktivno spreminjali in sooblikovali, ga morajo najprej spoznati.
Otroci iz 8. skupine ČEBELE in 9. skupine ŠKRATKI so spoznavali svoj kraj, opazovali zgradbe in ugotavljali njihovo funkcijo. Zelo so jih pritegnile freske na zgradbah in pokazali so veliko zanimanja za iskanje, opazovanje in raziskovanje le teh. Prav freske smo izbrali za temo v projektu in ji dali  naslov »MOJA PRVA FRESKA«. V goste smo povabili akademsko slikarko Majo Šubic, s katero smo ustvarili vsak svojo fresko. Ustvarjali  smo slike na kartonu, na siporeksu in naredili maketo Poljan. Za zaključek smo izdelali še »spominek mojega kraja«. V pokrovček smo vlili mavec. Ko se je napol posušil, smo vanj narisali sliko, ki nas spominja na naš kraj in jo pobarvali.
Otroci so nas kljub svoji mladosti pozitivno presenetili s svojim zanimanjem, pristopom, odnosom, zrelostjo ter aktivnostjo skozi projekt, ki je potekal celo šolsko leto. Projekt smo zaključili z odprtjem razstave, kjer so se otroci  samozavestno predstavili ostalim skupinam v vrtcu in tudi širši javnosti, na kar smo bili vsi vpleteni izredno ponosni.

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja