Trening s smučarskim skakalcem

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Jožica Maček.

Na obisk smo povabili Marcela, ki že od 1. razreda dalje trenira smučarske skoke. Povedal je, da sedaj hodi  v srednjo šolo. V njegovem razredu so različni športniki. Vsak dan trenira po več ur. Otrokom je predstavil svoj šport ter jim pokazal  športno opremo, orodja in pripomočke, ki jih potrebuje pri smučarskih skokih. Skakal je že v Planici. Njegov rekord je 130 metrov. Po končani predstaviti je otrokom pripravil trening, katerega izvajajo smučarski skakalci. Za zaključek je otrokom pomagal, da so še sami izvedli smučarski skok. Nekaterim je uspelo skočiti celo v »telemark«. Za uspešno opravljen trening so otroci prejeli medalje.

Marcelov velik vzornik je smučarski skakalec Peter Prevc, prav tako sta njegova vzornika tudi avstrijska smučarska skakalca Gregor Schlierenzauer in Stefan Kraft. Veseli smo, da je z nami preživel nekaj časa in nam predstavil svoj šport. Marcelu želimo veliko dobrih treningov in veliko uspehov in da bo v svojih skokih še naprej užival.

Skupina “Miške” znamo poskrbeti za zdravo gibanje!

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Jana Kloboves.

Da je gibanje potrebno se otroci vedno bolj zavedajo, da pa je to poleg zdravja še zabavno pa so izkusili na zanimivem poligonu sestavljenem iz različnih blazin – različnih velikosti/velikih, majhnih, debelin/debelih, tankih, oblik/trikotnih, pravokotnih, trdot/mehkih, trdih, se po njih plazili, vzpenjali, sestopali, poskakovali, kotalili, plezali in nadvse uživali. Izkusili so se tudi v plezanju po leseni lestvi in tam pokazali svoje spretnosti. V gibanje so vključili žogo in se ob njej in z njo še dodatno razgibali. Bilo je zabavno in tako vrsto gibanja gojimo še naprej.

Doživetja iz dneva Tradicionalnega zajtrka 2. skupine “Miške”

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Jana Kloboves.

Na ta dan, 16. novembra 2018 smo podoživeli uvod v zajtrk z dramatizacijo vzgojiteljic z naslovom:”Trije medvedi”. Otroci so skozi predstavo spoznali, kako pomemben je zdrav obrok iz medu, domačega kruha, mleka in jabolka, ki ga je z slastjo zaužila deklica v igri. Tako so tudi otroci skupine “Mišk” pozajtrkovali z veliko slastjo te naštete dobrote in se do sitega najedli. Poskrbeli so za zdravo prehrano, zdravje in dobro počutje. Zelo zanimivo je bilo otrokom pogledati in pokukati v delo kmečkih žena, ki so prikazala delo nekoč s kleklanjem, pripomočki za pletenje in šivanje strganih nogavic in še kaj

Pravljična urica s starimi starši

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Jožica Maček.

V torek, 4. decembra, smo v 8. skupino – čebele na pravljično urico povabili stare starše. Vsi skupaj smo pozorno in z zanimanjem poslušali zgodbo v slikanici z naslovom Kam skriti leva za božič, ki jo je prebrala vzgojiteljica Tanja. Dedki in babice so skupaj z otroki ustvarjali božična drevesca. Sestavili smo jih  v čarobno novoletno jelko, ki sedaj krasi našo igralnico. Vsi smo bili zelo ustvarjalni in navdušeni nad skupnim druženjem v vrtcu.

Obisk vodje šolske prehrane

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Barbara Primožič.

V sredo, 28. 11. 2018,  je 8. in 9. skupino obiskala vodja šolske prehrane ga. Irena Tehovnik. Predstavila nam je zdrav način prehranjevanja na podlagi prehranske piramide. S seboj je prinesla domačo in v trgovini kupljeno hrano, otroci pa so ugotavljali, katera je za naše zdravje najboljša. Spoznali so, da je priporočljivo uživati lokalno pridelano hrano. Na koncu pa nam je nazorno prikazala, koliko sladkorja vsebujejo različne pijače.  

EKO DAN najmlajših otrok

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Špela Toplak.

Tudi najmlajši otroci v našem vrtcu so vključeni v projekt EKO vrtec. Aktivnosti s to temo so potekale v ponedeljek, 26.11.2018 na spodnjem hodniku vrtca.
V eko igro smo bili vključeni otroci in vzgojiteljice prvih treh skupin.
Otroci so se igrali z različnim odpadnim materialom: plastenke, papir, karton, plastični tulci, škatle,…
Najbolj zanimivo jim je bilo, ko so oblikovali kepe iz odpadnega papirja in z njim ciljali v tarčo. Uživali so v vožnji v kartonskih škatlah in na valovitih lepenkah. Sestavljali so različne konstrukcije (stolpe, dimnike, hiše,…) iz odpadnih plastičnih tulcev. Plastenke so jim služile, kot njihov glasbeni inštrument.
Vsi otroci so na ta dan aktivno sodelovali, zelo uživali v igri, se zabavali in se imeli lepo. Tudi razvrščanje oziroma pospravljanje odpadnega materiala v določen zaboj jim je bilo zanimivo.

Dan slovenske hrane

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Jožica Maček.

16. novembra smo obeležili Dan slovenske hrane. To je projekt, ki vsak 3. petek v novembru, ozavešča otroke in odrasle kako pomemben je zajtrk, o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter o pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane in njunem vplivu na okolje.
Letos smo za naše malčke pripravili predstavo o treh medvedih, ki so si pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, skupaj zapeli pesem Čebelar in še sami odšli na pravi slovenski zajtrk z domačim kruhom, medom, maslom, mlekom in jabolkom. Kmečke žene so nam pripravile razstavo s prikazom pridelave in predelave žita. Otroci so si zelo radovedno ogledovali različne razstavljene predmete. Opazovali so tudi izdelavo čipk “klekljanje”,  šivanje strganih nogavic in pokazali veliko zanimanje za te predmete.
Majhni otroci prevzemajo od vzgojiteljev, staršev in ostalih odraslih odnos do narave, ki nas obdaja, do naše preteklosti in do prihodnosti. Zato jim bodimo zgled in se  trudimo za ohranitev naravnega okolja.

Zobno preventivna sestra na obisku v Vili Čira Čara

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Jožica Maček.

Takoj po končanih jesenskih počitnicah nas je v Vili Čira čara obiskala zobno preventivna sestra Katarina. Preko zgodbe o Sapiju in Lumpiju je otrokom predstavila pomen rednega umivanja zob in zdrave prehrane. Med igro vlog »PRI ZOBOZDRVNIKU« so spoznali instrumente, ki jih uporabljajo v zobni ambulanti. Skozi igro so izgubljali strah pred zobozdravnikom. Otrokom je pokazala postopek pravilnega umivanja zob. Povedala je, da so za otroke, ki se učijo umivati zobe, najbolj primerne navadne zobne ščetke. Pohvalila je vse otroke, ker so se zelo trudili, da bi si zobe pravilno umili. Za nagrado so si prislužili štampiljko.

Poletni živ žav

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Jožica Maček.

Konec šolskega leta so najstarejši vrtičkarji odšli novim dogodivščinam naproti, veliko mlajših pa je odšlo na zaslužene počitnice. Za vse ostale otroke smo v vrtcu pripravili pester program in ga poimenovali kar Poletni živ žav.
Veliko smo se gibali na prostem, hodili na jutranje sprehode v gozd, k reki in spoznavali okolje v katerem živimo. Ob tem smo raziskovali tudi naravo in v njej ustvarjali z naravnimi materiali, iz vej gradili domove za živali in druge junake, ki so zaživeli skozi domišljijsko igro. Igrali smo se različne gibalne in rajalne igre, po reki spuščali papirnate ladjice in letala z bližnjih hribov. Uživali smo ob igri  z vodo v bazenčkih na igrišču in se ob tem ohladili. Otroke smo spodbujali k izvajanju različnih poskusov in spoznavanju lastnosti vode, opazovali in raziskovali smo sence. Malčki so sodelovali pri petju različnih pesmi, reševali uganke o poletju ter poslušali zgodbe, nekatere tudi pod krošnjami dreves. Skozi igro smo otroke ozaveščale o škodljivih učinkih prekomernega izpostavljanja soncu in o pomenu izvajanja samozaščitnih ukrepov za varovanje zdravja. Pred vročim soncem pa smo se umaknili v senco ali pod senčnike in poskrbeli smo, da so malčki imeli na voljo dovolj tekočine. Starši pa so jim priskrbeli ustrezna pokrivala.
Zadnje avgustovske se je že veliko otrok  vrnilo s počitnic. Vsi skupaj pa smo pripravljeni na nove izzive, ki nas čakajo v novem vrtčevskem letu, v novih igralnicah in z novimi prijatelji.

Pevski zborček vrtca Agata

Zapis pripravila vzgojiteljica Alenka Cegnar.

V tem šolskem letu se je v mali zborček vpisalo 8 otrok iz 5. in 7. skupine. Med deklice se je vpisal še en deček, tako, da smo bili mešani pevski zborček. Na naših srečanjih smo se poleg upevalnih in dihalnih vaj igrali še različne glasbeno didaktične, plesne in gibalne igre. Otroci so skozi igro usvojili nekaj ljudskih pesmic (Priletela muha na zid, Šmentana muha, Na planincah luštno biti, Srečali smo mravljo, Lisička je prav zvita zver, Petelinček je na goro šel,…). Preizkusili smo tudi melodične resonatorje. Ob zaključku našega sodelovanja smo se predstavili malčkom, pa tudi starejšim prijateljem. Vsi so bili  veseli našega nastopa in nam glasno zaploskali. Ob pesmici Kuža Pazi pa so ob našem igranju na melodične resonatorje pesmico tudi zapeli.

Obiskal nas je Zdravko Lidl

Prispevek je napisala vzgojiteljica Jana Kloboves.

Škratki in Miške ter ostale skupine 2.star. obdobja smo si ogledali NAGRADNO PREDSTAVO na temo zdravega življenja ZDRAVKO LIDL – Ustvarjamo boljši svet, iz NATEČAJA “IGRIVO UČENJE ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE”. Predstavo smo si prislužili s sodelovanjem v natečaju LIDL. Pri ogledu igre so otroci spoznali kaj škoduje zdravju in kaj ga ohranja. Spoznali so moč slabe navade igric na računalniku in dobre ob družabnih igrah v naravi in skrbi za zdravo prehrano, higienskih navadah, skrbi za higieno zob, telesa. Sodelovali so z gibanjem ob petju in glasbi, plesom med samim potekom predstave.  Ob koncu predstave smo prejeli ZLATO PRIZNANJE ZDRAVKA LIDLA za sodelovanje v NATEČAJU in nagrado. Otroci so v predstavi uživali in si pridobili nekaj novih spoznanj o ohranjanju zdravja.

Poletje je tu

Na prvi meteorološki poletni dan so se najmlajši otroci vrtca skupaj z vzgojiteljicami odpravili na daljši sprehod čez Dobensko Ameriko. Na poti so si ogledovali Poljane in se sladkali s slastnimi gozdnimi jagodami. Otroci skupine Sovic so se ustavili tudi pri konjih in si jih pobliže ogledali. Vsi skupaj pa so bili zelo razigrani na sveže pokošenem travniku. Vstop v poletje so popestrili s  tekom z baloni.
Lepo je bilo videti toliko nasmejanih obrazov.

Tabor na kmetiji Pri Ožbet na Četeni Ravni

Napisala vzgojiteljica Jožica Maček.

Med 23.5.2018 in 25.5.2018 smo z otroki iz vrtca Agata Poljane letovali na tridnevnem taboru na kmetiji pri Ožbet na Četeni Ravni.
Na kmetiji sta nas prijazno sprejela gospodar Janez in gospodinja Milena. Z njuno pomočjo smo v treh dneh  dobro spoznali utrip kmetije. Vse dni smo uživali zdravo in okusno domačo hrano, ki je bila pridelana kar na domači kmetiji. Otroci so v tem času spoznali življenje in delo na kmetiji, pridobivali spoštljiv odnos do narave in postajali vedno bolj samostojni.
Vreme nam je bilo naklonjeno, zato smo lahko izvedli prav vse načrtovane dejavnosti.
Na taboru je bilo veliko dečkov, ki so se še posebej dobro razumeli z gospodarjem Janezom.  Janez je zelo rad izpolnil vse njihove želje in nas kar večkrat popeljal s traktorjem po okolici.

Sreda, 23.5.2018:

 • pohod na Greblico,
 • obisk lovca in predstavitev živali, ki živijo v našem okolju,
 • jahanje konja in igra na igrišču,
 • košnja trave in krmljenje živali, ogled kokoši in petelina, pobiranje jajc,
 • priprava na kres in kresovanje.

Četrtek, 24.5.2018:

 • pohod okoli Starega vrha,
 • spoznavanje življenja čebel in ogled opazovalnega panja,
 • ogled domačih živali: koze, zajci, purani,…
 • spoznavanje pripomočkov za peko kruha in sestavin za izdelavo testa,
 • molža krav v hlevu,
 • igra na igrišču,
 • ples v pižamah s svetilkami.

Petek, 25.5.2018:

 • peka kruha: gnetenje testa v hlebčke in priprava na peko,
 • sprehod skozi Četeno Ravan in Podvrh po krožni poti, opazovanje narave,
 • vožnja s traktorjem do Greblice na željo otrok,
 • ogled mlina za mletje žita in prikaz postopka mletja žita,
 • igra na igrišču.

Vse naštete dejavnosti si lahko ogledate tudi na fotografijah.

Svetovni dan čebel

Napisala vzgojiteljica Jožica Maček.

Letos smo prvič praznovali svetovni dan čebel, ki so ga na predlog slovenskih čebelarjev razglasili Združeni narodi v upanju, da se zaščiti čebelo opraševalko od katere je odvisna tretjina svetovne pridelave hrane.
V vrtec smo v 4. in 5. skupino s tem namenom povabili čebelarja, ki je otrokom pokazal opazovalni panj, v katerem so si ogledali čebeljo družino z matico, ki je bila veliko večja od ostalih čebel. Najbolj pogumni so dovolili, da jim je na roke dal trote, ki ne pičijo. Malčki so bili zelo pogumni. Okušali so med, ki jim je bil dober, opazovali in vonjali so vosek in cvetni prah. Vse to pa pridelajo naše čebele.
Čebelar nam je povedal da brez čebel ne bo jabolk, hrušk in jagod, zato moramo za te drobne in pridne  živalice poskrbeti, da bodo živele tudi v prihodnje.

Čebelarski pozdrav: NAJ MEDI

Med dvoživkami in plazilci

Napisala vzgojiteljica Jožica Maček.

Majina mamica Marta je biologinja in zelo dobro pozna različne  živali in rastline.
Z veseljem se je odzvala našemu povabilu in skupaj s sodelavko sta prav vsem otrokom predstavili dvoživke in plazilce, ki živijo v našem okolju: urha, močerada in želvo.  Vse živali smo si lahko ogledali od blizu in jih potipali. Obema strokovnjakinjama smo zastavili veliko vprašanj.  Zelo zanimiva je bila otrokom kača, ki jo ima mamica Marta doma v terariju.
Preživeli smo zanimivo in poučno dopoldne.

Na obisku pri prvošolcih OŠ Poljane

Zapisala vzgojiteljica Jana Kloboves.

8. sku. “Škratki” in 9. sku. “Miške” smo obiskali PRVOŠOLCE pri učiteljici Danici Albreht in Nini Šorli, ter enako pri učiteljici Živi Bogataj. Otrokom so predstavili učilnico, predmete, šolsko torbo in potrebščine, skrb za ošiljene barvice, svinčnike, se poimensko predstavili z začetnim glasom svojega imena, nam zapeli angleške pesmi in mi njim pesem “Sonček čez hribček gre”, nas seznanili z urejenostjo zvezkov, puščice, pisal, pisanjem domačih nalog, se zaigrali z didaktičnimi igračami itd. Na koncu so nas obdarovali z darilom svinčnik – sovica. Mi pa smo jim obljubili povratno risbico naših vtisov obiska. 

Igra z EKO didaktičnimi igračami

Zapisala vzgojiteljica Jana Kloboves.

Otroci 9.skupine “Miške” so se pridružili igri v vrtcu Agata in se navdušeno poigrali z didaktičnimi igračami narejenimi iz odpadnega industrijskega materiala delo vzgojiteljic celega vrtca. Se izmenjavali in se poigrali prav z vsemi: vtikanko – iskanje zamaškov z določeno barvo in vtikanje v prostor z pravo barvo obrobe, brcanje žogice v cilj/žabja usta, pretikanje kosmate raznobarvne žice skozi luknje velikega plastičnega cedila, polnjenje nastriženih plastičnih slamic v epruvete in ustvarjanje različnih vzorcev, iskanje pravih barv kock po narisanem barvnem vzorcu v škatli za jajca, družabno igro – gosenica z metanjem kocke in štetjem in potovanje po barvnem telesu gosenice…, njihovo navdušenje in zavzeto igranje se kaže na fotografijah. 

Otroci iz vrtca Agata na ogledu novega Polycoma

Zapisala vzgojiteljica Saša Frelih.

Konec meseca aprila je najstarejše otroke iz vrtca Agata čakalo prav posebno doživetje. Povabljeni smo bili na voden ogled nove tovarne Polycom, kjer smo si pod vodstvom g. Iztoka Stanonika lahko ogledali večji del tovarne, razen proizvodnje, kjer so strogi varnostni ukrepi.
Ob risanju doživetij so otroci komentirali, kaj jim je bilo najbolj všeč:
LUCIJA: »u učilnici, k se tam učijo.«
ALJAŽ: »Tm k so se roboti premikal.«
TJAŠA: »Ta spodn štuk!«
ANITA: »K so se učil u učilnici.«
VAL: »Stavba Polycom.«
TILEN S.: »Všeč mi je blo, k so se stroji vrtel!«
ULA: »Tm k so risal.«
MATIC E.: »Man pa je blo najbolj všeč pr računalnikih!«
ŽIGA: »K so sestavlal robote.«
LANA: »Pisarna.«
GREGA: »Men so ble všeč mašine!«
TILEN P.: »Všeč so mi ble mašine, pa palete.«
MARK: »Tm k so računalniki kazal če pridejo tisti šraufki vn!«
MIHA: »Všeč mi je blo k smo jedl.«
NEŽA: »Tm k so se učil računat!«