Na obisku v drevesnici Zakotnik

Zapisala vzg. Jožica Maček.

Učenci izbirnega premeta Sodobno gospodinjstvo iz Osnovne šole Poljane in otroci 9. skupine iz vrtca Agata v tem šolskem letu sodelujemo v projektu Odprta vrata kmetij.  Agencija Sora nam je omogočila brezplačen obisk drevesnice Zakotnik, kjer so se otroci seznanili s sadjarstvom.
V sadovnjaku smo obirali jabolka. Skozi igro spomin so spoznali različne vrste sadnega drevja in jagodičevja. Degustirali smo jabolka različnih okusov in pili domač jabolčni sok. Spoznali smo dele drevesa in razvoj krog drevesa od semena do ploda. Na vrt smo skupaj posadili mlado jablano. V Poljane smo se vrnili z zabojem jabolk in z mladim drevesom.
Drevo smo skupaj z osnovnošolci posadili na šolski vrt.

Gozd in 6. skupina “MIŠKE”

Zapisala vzg. Jana Kloboves.

Lepo, sončno, toplo vreme nas je kar naprej vabilo, da izkoristimo lepe trenutke v naravi v samem gozdu, obrobju gozda na makadam poti se mu predamo z igro in nabiranjem gozdnega materiala, da ga bolje spoznamo. Vsi smo prispevali v nabran material si ga ogledovali, tipali, vonjali, opisovali, prepoznavali, poimenovali in ga pomnili ter uporabili za likovno ustvarjanje in dekoracijo. Igra v naravi nas je sproščala in umirjala.

 

 

Mesec september je igrivi mesec za 6. skupino “Miške”

Zapisala vzg. Jana Kloboves.
Veliko sprememb nam je prinesel mesec september, a igra nam je prinesla veliko zabave, sprostitve, dobre volje, novih prijateljev, druženje skozi igro, sproščanje domišljije, delovne navade, moralno kulturne vrednote, utrjevanje samostojnosti, pridobivanje na samozavesti, nas glasbeno povezovala, kjer smo igrali na male ritmične instrumente in ob njih prepevali. Skratka bil je mesec povezovanja in tkanja pozitivnih prijateljskih vezi. Vse to pa se bo nadgrajevalo še naprej skozi celo šolsko leto.

Zaključek šolskega leta

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Barbara Primožič

Vrtec Agata je imel letošnje šolsko leto prav poseben zaključek. Nastopajočih je bilo okoli 50 otrok iz 7., 8. in 9. skupine. Skupaj z njihovimi vzgojiteljicami so se že od marca pripravljali na plesno-dramsko predstavo »Žirafe ne znajo plesati«, na podlagi istoimenske knjige, ki jo je napisala ga. Mateja Tušek. Kot že sam naslov pove, v predstavi ni manjkalo igralcev in plesalcev. Otroci so spoznali različne vrste plesa od tanga, twista, čačačaja, svinga ter do vsem poznane polke. Igralci so bili v vlogah staroselcev, žirafe, črička ter lune. Predstavo so zaigrali in zaplesali 6. junija 2019, v dvorani Kulturnega doma v Poljanah.

Turizmu pomaga lastna glava – Moja prva freska

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Jožica Maček.

V vrtcu Agata Poljane sodelujemo v projektu Turizmu pomaga lastna glava. Letošnja rdeča nit projekta je bila »Turistični spominek mojega kraja«.
Človek je del družbenega okolja v katerem raste, živi in deluje. Da bi otroci lahko sodelovali z okoljem, vplivali nanj in ga pozneje aktivno spreminjali, morajo postopoma spoznati bližnje družbeno okolje (vsakdanje življenje ljudi, družinsko življenje, delovna okolja in poklice, zgradbe, kulturno življenje, javno življenje itn.) in hkrati dobivati vpogled v širšo družbo. Da bi otroci lahko sodelovali z okoljem, vplivali nanj in ga kasneje kot odrasli aktivno spreminjali in sooblikovali, ga morajo najprej spoznati.
Otroci iz 8. skupine ČEBELE in 9. skupine ŠKRATKI so spoznavali svoj kraj, opazovali zgradbe in ugotavljali njihovo funkcijo. Zelo so jih pritegnile freske na zgradbah in pokazali so veliko zanimanja za iskanje, opazovanje in raziskovanje le teh. Prav freske smo izbrali za temo v projektu in ji dali  naslov »MOJA PRVA FRESKA«. V goste smo povabili akademsko slikarko Majo Šubic, s katero smo ustvarili vsak svojo fresko. Ustvarjali  smo slike na kartonu, na siporeksu in naredili maketo Poljan. Za zaključek smo izdelali še »spominek mojega kraja«. V pokrovček smo vlili mavec. Ko se je napol posušil, smo vanj narisali sliko, ki nas spominja na naš kraj in jo pobarvali.
Otroci so nas kljub svoji mladosti pozitivno presenetili s svojim zanimanjem, pristopom, odnosom, zrelostjo ter aktivnostjo skozi projekt, ki je potekal celo šolsko leto. Projekt smo zaključili z odprtjem razstave, kjer so se otroci  samozavestno predstavili ostalim skupinam v vrtcu in tudi širši javnosti, na kar smo bili vsi vpleteni izredno ponosni.

Pomladni pohod najmlajših iz vrtca Agata

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Špela Toplak.

Končno smo dočakali nekaj lepega vremena. Že dolgo smo časa smo načrtovali pohod v smeri Brd. Udeležili so se ga otroci prvih treh skupin in njihove vzgojiteljice. Izvedli smo ga v okviru programa Mali sonček, v sredo, 23. 5. 2019.
Takoj po zajtrku smo se odpravili na pot. Vzgojiteljice smo poskrbele, da otroci niso bil žejni in lačni, zato smo v gozdu imeli kratek postanek za malico. Odžejali so se z limonado. Otroci so imeli dovolj časa in moči za prijetno igro in druženje s sovrstniki.
Zadovoljni in veseli, pa tudi malo utrujeni smo se pravočasno – do kosila – vrnili v vrtec.

 

Lizika in žabice

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Alenka Cegnar.

S Heleno sva otrokom pripravili glasbeno pravljico Lizika. Otroci so poslušali tako zgodbico o potepuški liziki, kot tudi skladbice in pesmice in spoznavali različne melodične in ritmične instrumente. Po poslušanju so otroci izdelovali lizike iz odpadne plastične embalaže in marmorirnimi barvami. Bili so navdušeni nad nastalimi pisanimi lizikami. Naslednji dan smo čarali s sladkorjem: najprej so sladkor seveda okušali, da so preverili pristnost, opazovali drobne kristale, nato pa s čarobnimi besedami pomagali, da se je sladkor v ponvi na štedilniku začel spreminjati v tekočo maso, ki jih je spominjala na med. Izdelali smo čisto prave karamelne lizike. Da pa se gorenjsko nič ne zavrže, smo ostanke v ponvi zalili z mlekom in skuhali karamelno mleko, ki je vsem zelo teknilo. Lizike smo še estetko zavili in okrasili ter jih odnesli domov, da se z njimi posladkajo prav vsi kot so se v pravljici muca, polž, čebelica in metulj.

Na obisku v prvem razredu

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Jožica Maček.

Šolsko leto se bliža koncu in najstarejši otroci se bodo od vrtca poslovili in pogumno zakorakali v prvi razred. Da bi otroci videli kako izgleda šola, smo se povabili na obisk v učilnico prvega razreda. Učenci so nas pričakali v krogu, kjer smo se  predstavili. Pogovorili smo se o podobnostih in razlikah med igralnico in učilnico in od odgovornosti učencev do svojega dela. Dve učenki sta nam pokazali zgledno urejeni šolski torbi, puščici in zvezke. Učiteljica Danica je povedala, da učenci morajo sami poskrbeti, da so barvice ošiljene. Učenci prvega razreda morajo biti popolnoma samostojni. Sami si znajo obuti in zavezati čevlje, obleči in zapeti oblačila in poskrbeti za osebno higieno. Vrtičkarji so učiteljici obljubili, da  bodo do prvega septembra osvojili vsa potrebna znanja in veščine, ker se šole res veselijo.

Deževniki v skupini Sovice

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Špela Dolinar.

Muhasto aprilsko vreme nas je spodbudilo k opazovanju deževnikov, ki smo jih srečevali na poti. Otroci so postavljali vedno nova vprašanja, zato sva se odločili, da se deževnikom še nekoliko bolj posvetimo. Otroci so v vrtec prinesli vsak svoje škornje, vzeli so svojo kanglico in lopatko, nato pa smo se odpravili raziskovanju naproti. Odpravili smo se na obrobje Poljan, natančneje na prazno njivo, kjer se je pravo iskanje šele začelo. Kopali so in iskali deževnike – lahko si predstavljate kakšno veselje je bilo, ko so ga končno našli. Pet deževnikov smo tako vzeli s seboj v vrtec, med potjo pa smo nabrali še različen material, da bi jim res lahko pripravili dober dom. Kako ponosno so otroci vse nabrano nesli do vrtca. V skupini smo nato pripravili v veliko stekleno posodo različne plasti, na koncu pa smo v posodo dali še deževnike. Otroci so stekleno posodo vsak dan opazovali in iskali nove rove, ki so jih deževniki napravili in so bili res lepo vidni. Otroci so se tako veliko naučili o življenju deževnikov, najpomembnejše pa je bilo to, da smo jih po koncu opazovanja odnesli nazaj na tisto mesto, kjer smo jih dobili. S tem so se otroci učili tudi spoštljivega ravnanja z živimi bitji.

Pižama žur

Avtorica prispevka je vzgojiteljica Jožica Maček.

V četrtek 9. maja je za 8. skupino ČEBELE končno prišel dan, ki so ga otroci navdušeno pričakovali. Ob 18 uri so svoje nadobudne malčke starši pripeljali v vrtec, opremljene s spalnimi vrečami, vzglavniki, pižamami, toaletnim priborom in »pliškoti«.

V čebeljem krogu smo se dogovorili, kaj vse bi otroci radi počeli in si začrtali potek našega večera. Sproščeno in umirjeno so se zaigrali v različnih kotičkih. Sodelovali so pri pripravi večerje, kjer so  tople kruhke polnili po svojih željah. Počasi se je začelo mračiti, zato smo vzeli svetilke in se odpravili do »maceskota«. To je drevo, ki smo ga ob dnevu zemlje posadili v gozdu. Na sprehodu smo se dobro razgibali in naužili svežega zraka. Že v popolni temi smo se vrnili v vrtec. Preoblekli smo se v pižame in jih predstavili na modni pisti. Prav vsakemu manekenu smo zaploskali. Otroke je modna revija pošteno utrudila in postajali so utrujeni. Poskrbeli so za osebno higieno in si pripravili blazine in spalne vreče za počitek. Med pravljico so k sebi stisnili svoje pliškote in zaspali, nekateri še preden sva jim zaželeli lahko noč.

Noč v vrtcu, 24. 4. – 25. 4. 2019

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Barbara Primožič.

Zadnja sreda pred prvomajskimi počitnicami, je bila za 9. skupino »Škratki« nekaj posebnega.  Bili smo skupaj v dopoldanskem času, nato smo za nekaj uric odšli domov in se ob 18.00 uri zopet zbrali v vrtcu. Namesto »jutranjega«, je bil tako »večerni krog« s pozdravom. Otroci so se seznanili s potekom večera.
Najprej so v igralnici poiskali zemljevid in se na podlagi začrtane poti kar takoj odpravili na lov za skritim drevesom. Pot nas je peljala v smeri Dobenske Amerike, kjer nas je v gozdu proti Brdam čakalo presenečenje. Našli smo sadiko leske, ki jo je za nas posadila 3. skupina »Sovice«. Ob opazovanju sončnega zahoda, smo se sprehodili čez celo naselje Poljan do našega vrtca.
Sledila je večerja ob prižganih svečkah. Po večerji so se otroci umili, si postlali ležišče, se preoblekli v pižame ter zarajali na glasbo po njihovi izbiri.
Od celega dneva so bili že kar malo utrujeni. Odpravili so se na blazine in prisluhnili pripovedovanju pravljic “Kaj dela medvedek ponoči« ter “Ponoči nikoli ne veš” ter polni doživetij zaspali.

Svetovni dan zemlje

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Irena Pelko.

Dan zemlje je dogodek, ki ga praznujemo 22. aprila z namenom, da se spomnimo na pomembnost varovanja in ohranjanja našega planeta Zemlja. V ta namen so  tudi otroci skupaj z vzgojiteljicami iz  vrtca Agata v mesecu aprilu izvajali dejavnosti o ozaveščanju in varovanju okolja na Zemlji.
Danes, ko zemlja praznuje in mi z njo, pa smo vse skupine iz vrtca Agata, enota Lovski dom in enota Javorje posadili 11 dreves. Vsaka skupina je svoje drevo posadila v kotičku narave, kjer se rada zadržuje, igra in bi ga rada ohranil takega še za dolgo, dolgo časa.
V naslednjih dneh bodo otroci predali pismo z usmeritvami,  kje se nahaja njihovo drevo, drugi skupini. Ta pa bo ob doživetju sajenja in pomembnosti dreves za vse nas spoznala, katero drevo so posadili drugi otroci, kakšno je in kje se nahaja njihov skriti kotiček v naravi.
Louise L. Hay je zapisala: “Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni.” Včasih se zdi da se tega premalokrat zavedamo, zato so takšne priložnosti še kako koristne, da se VSI spomnimo in prispevamo svoj delček k zdravemu in čistemu planetu  Zemlja.

Dišavno doživetje pri žabicah

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Alenka Cegnar.

V četrtek, 18. aprila, nas je obiskala Teodorjeva mamica Maja, ki se ljubiteljsko ukvarja z eteričnimi olji. Otrokom je najprej ponudila v vonjanje naravne sestavine: smrekove iglice, lupinico limone in pomaranče, sivko in kadilo, obenem pa so otroci vonjali še eterična olja iz teh sestavin in jih primerjali. Otrokom je bila ta izkušnja prijetna in so se kar čudili vsem tem različnim vonjem. Naučili so se, da jih najbolje doživijo, če zaprejo oči in globoko vdihnejo. Vonjali so še bolj eksotične vonje, kot je čajevec in sandalovina. Za konec jim je ponudila domači plastelin z dodatkom različnih eteričnih olj s katerim so otroci navdušeno pacali.

Naredili smo regratov sirup

Prispevek je zapisala vzgojiteljica Aleksandra Frelih.

V skupini Račke počasi osvajamo vedenje, da za svoje zdravje lahko veliko postorimo sami. Ker se travniki bohotijo z rumenimi  regratovimi cvetovi, smo se lotili izdelave regratovega sirupa, ki krepi telo. S košarico smo se odpravili do travnika, kjer so otroci z veseljem polnili košaro z regratovimi cvetovi. Sem in tja pa se je v njej znašel tudi šop trave. V vrtcu smo očistili cvetove ter v steklen kozarec izmenično naložili sladkor in cvetove. Zdaj je kozarec na soncu, mi pa težko čakamo, da okusimo kar smo pripravili!

Modri dan v vrtcu Agata

Prispevek je napisala vzgojiteljica Tina M. Rozinger.

Mesec april je mesec ozaveščanja o avtizmu. Ker naš vrtec Agata obiskujejo tudi otroci z avtizmom smo, 4. aprila 2019, pripravili dogodek Modri dan s sloganom Enotni v drugačnosti. Otroci in vzgojiteljice so na ta dan prišli v vrtec z modrimi oblačili in s to gesto pripomogli k večji ozaveščenosti. Koordinatorki Modrega dneva sta bili Tina Mlinar Rozinger in Danica Zorko. Otroci so prisluhnili prevodu zgodbe All my stripes (Shaina Rudolph) in jim na njim primeren način poskušali približati težave, ki pestijo male otroke z drugačnim umom. Otroci so si ogledali tudi video posnetek dečka z avtizmom in vse stiske, ki jih doživlja ob vstopu v nakupovalni center, skozi njegove oči. Odziv otrok je bila potrditev, da v vrtcu prevladujeta sočutje in strpnost. In zato si v našem vrtcu Agata prizadevamo, da bi otroke vzgajali v strpne in ozaveščene mlade ljudi. Otroci so nato imeli igro po kotičkih kjer so se preizkusili v dejavnostih, ki jih otroci z avtizmom v vrtcu obožujejo, npr. vstavljanje žebljičkov, sestavljanje kock, senzorična pot, senzoričen spomin, igra s plastelinom, kinetičnim peskom, lovljenje ravnotežja na ravnotežnostnih deskah, vrtavke… Srečali pa so se tudi z izzivi kot so vstavljanje niti skozi večjo šivanko z rokavico na roki, pobiranje majhnih delcev s pincetami, slepe miši, risanje z obema rokama … Bil je prav poseben dan, ki smo ga zaključili s simbolom drevesa, kjer so vsi otroci skupaj z vzgojiteljicami prilepili pobarvane koščke v celoto, ki izstopa po svoji drugačnosti.

Moja prva freska

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Jožica Maček.

Tudi letošnje šolsko leto sodelujemo v projektu Turizmu pomaga lastna glava. Obe skupini najstarejših predšolskih otrok, ki bivata v enoti vrtca Agata Vila Čira čara, intenzivno iščeta, opazujeta in raziskujeta freske, saj smo naš projekt poimenovali Moja prva freska. Ugotovili smo, da je v našem kraju in bližnji okolici kar precej fresk. Največje med njimi krasijo steno avle naše šole. Naslikal jih je slikar Ive Šubic.
Zelo smo bili radovedni kako nastane freska, zato smo v vrtec povabili akademsko slikarko Majo Šubic in zidarskega mojstra Milana Špička. Zidarski mojster je otrokom pokazal kako izdela podlago za fresko. Na kamen lehnjak je nanesel dve plasti ometa. Še na svež fini omet so otroci s kemičnim svinčnikom kopirali  vsak svojo narisano skico. Po nastalih črtah v ometu so nanesli s čopičem oker barvo in z različnimi barvami pobarvali sliko na freski.
Tako so nastale naše prve freske, na katere smo zelo ponosni.

Načrt izdelave freske:

  • zidarski mojster na kamen – LEHNJAK nanese omet: najprej grob omet s peskom, ko se ta posuši nanese še fini omet z mivko in apnom
  • list papirja položimo na kamen in ga obrežemo po obliki kamna
  • na oblikovan list s svinčnikom narišemo skico
  • skico prekopiramo na svež omet s kemičnim svinčnikom
  • po nastalih črtah v ometu s čopičem nanesem oker barvo
  • prekopirano sliko na ometu pobarvamo z različnimi barvami
  • izdelane freske posušimo.

Dogajanje pri RAČKAH v mesecu marcu

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Aleksandra Frelih.

Nekaj marčevskih utrinkov iz skupine “Račke”:
Meseca marca smo izkoristili toplo in sončno vreme ter se vsak dan podali v okolico vrtca – včasih na sprehod, pa na raziskovanje narave in igro z materiali, ki nam jih ponuja narava. Tako smo se ob gozdu igrali s kanglicami in lopatkami ter polnili kanglice z želodi.
V igralnici smo raziskovali zvoke melodičnih resonatorjev, na katere smo udarjali s paličicami. Najprej smo preizkusili malo tišje, lesene resonatorje, potem pa tudi kovinske in zvoke primerjali.
Prvič smo odšli v krajevno knjižnico Poljane, kjer smo prisluhnili pravljici o muci Copatarici ter si ogledali zvočne knjige o živalih, ki so otroke prav posebno pritegnile.

Družinsko praznovanje pomladi pri žabicah

Prispevek je pripravila vzgojiteljica lenka Cegnar.

V sončnem poznem popoldnevu, 28. marca, smo se srečali, da praznujemo prihod pomladi. Otroci so se svojim družinam predstavili k kratkim programom: s pesmicami, deklamacijo in plesom smo se sprehodili skozi letne čase, ki smo jih že preživeli skupaj. Otroci so se izkazali in se veselili glasnega aplavza. Za konec so otroci povabili vse udeležence na skupni ples Od glave do peta. Potem je vsaka družina poiskala svoj v različno zeleno obarvan košček papirja. V igralnici so družinsko ustvarili svoj delček pomladnega travnika in ga nato sestavili v skupni Žabji pravljični pomladni travnik. Druženje je bilo veselo, sproščeno in tudi ustvarjalno. Veseli svojih umetnin smo se poslovili in si zaželeli le še lahko noč.

“Kofetarica”

Prispevek zapisala vzg. Iena Pelko.

Minilo je 130-let od nastanka slike z naslovom Kofetarica. Ivana Kobilca jo je ustvarila v Münchnu, ko je imela komaj 26 let.
Delo je bilo slikarki še posebno ljubo in ga ni želela prodati. Slika je bila prvič razstavljena v Ljubljani leta 1889 v drugem nadstropju realke in nekateri so jo označili kot slikarkino najboljšo sliko. Slika, ki je nastala po živem modelu, je postala ena najbolj priljubljenih slik slovenskih slikarjev, sedaj pa je razstavljena v Narodni Galeriji v Ljubljani.
Tudi mi smo si vzeli čas in se pogovarjali o slovenski umetnici, slikarki Ivani Kobilici ter si ogledali reprodukcijo njenega dela »Kofetarica«. Otroci so iz gline oblikovali skodelico in se ob tem seznanili s postopkom izdelave glinenih izdelkov. Glino so obdelovali z rokami, si pomagali z modelirkami, laksom, glineno vodo in videli peč za žganje gline, kjer se je njihova skodelica spremenila v veliko bolj trden in obstojen predmet. Skodelice so pobarvali v  živopisanih, pomladnih barvah.
Otroški izdelki so trenutno nekaj dni na razstavi nato pa presenečenje in toplo darilo vsem mamam ob materinskem dnevu.