Prispevek sta napisali vzgojiteljici Tatjana Ravnikar in Mateja Matjašec.
V tednu pred veliko nočjo, smo otroci iz 8. in 9. skupine iz enote Vila Čira-čara, pobližje spoznavali kokošja jajca. Pred tem smo spoznali kateri mladiči se izvalijo iz jajc in jih poimenovali.
Skozi različne naravoslovne dejavnosti smo tipali, vonjali, okušali, stepali, pekli in kuhali kokošja jajca. Ugotavljali smo, da sta beljak in rumenjak na otip sluzasta, gladka, da se vlečeta. Iz beljaka smo stepli sneg in ga okušali. V ponvi smo spekli jajčno omleto, v vreli vodi pa skuhali jajce in vse to pojedli. Ugotovili smo, da sveže jajce zakrkne v vroči vodi in da na ta način pripravljamo različne zakuhe za juho. Veliko znanja o lastnostih in pomenu kokošjih jajc smo obnovili, nekaj novega pa smo pridobili skozi različne primere dejavnosti.
Iz lupin smo izdelali »pisanico« lepljenko, iz mešanice rumenjaka in tempere pa smo naredili »pisanico« praskanko.