Obisk nemških vrtcev v okviru projekta Erasmus+

Kot vzgojiteljica Vrtca Agata iz Poljan sem imela izjemno priložnost obiskati dva sodelujoča vrtca v Nemčiji v okviru projekta Erasmus+, včasu od 27. 5. 2024 do 29 5. 2024. To je bilo naše zadnje srečanje v sklopu tega projekta.

Prvi vrtec, ki sem ga obiskala, je bil vrtec Märchenland v mestu Plauen. Vrtec, ki sprejema približno 150 otrok, je pravi primer trajnostno naravnanega okolja. Poleg številnih dejavnosti, ki podpirajo trajnostni razvoj, vrtec vsako leto organizira gledališke predstave, ki jih pripravijo otroci, stari od 3 do 10 let. Predstave se odvijajo na prireditvi Dan baterije, kjer starši prinesejo odpadne baterije, kar prispeva k ozaveščanju o pravilnem ravnanju z odpadki. Vrtec ima tudi prostorno igrišče z odrom za različne dogodke in predstave, kar omogoča otrokom, da razvijajo svoje ustvarjalne talente. Ena izmed dobrih praks v tem vrtcu je uporaba infrardeče savne, ki pripomore k dvigu imunskega sistema otrok.

Naslednji dan sem obiskala vrtec Flohkiste e.V. v Rodewichu, kjer dnevno biva okoli 80 otrok. V tem vrtcu me je najbolj navdušilo knajpanje, metoda, ki jo otroci izvajajo za krepitev odpornosti. Vrtec ponuja tudi številne zanimive interesne dejavnosti, kot so učenje angleščine, joga in in glasbene dejavnosti v sklopu projekta Drumsalive. V vrtcu imajo, tako kot pri nas, dan brez igrače, kjer otroci izdelujejo in se igrajo z recikliranimi materiali. Vrtec je obdan z velikimi zelenimi površinami, na katerih so postavljene visoke grede, kjer otroci sadijo svoje rastline. Na terasi vrtca je postavljena ptičja gnezdilnica s kamero, ki otrokom omogoča opazovanje gnezdenja ptic.

V obeh nemških vrtcih sem opazila, da so vzgojiteljice v starejših skupinah, kjer je več kot 16 otrok, večino časa same, medtem ko v mlajših skupinah skupino vodita dve vzgojiteljici. Otroci uporabljajo zobne ščetke in brisačke iz blaga, kar spodbuja razvoj trajnostne prakse. Posebnost vrtca v Rodewichu je tudi bližina observatorija, kjer otroci spoznavajo lepote in zanimivosti našega planeta in vesolja.

Vsi sodelujoči vrtci se trudimo biti dober zgled trajnostnega razvoja in iščemo nove ideje z izmenjavo dobrih praks ter obiski drugih vrtcev. Za konec sodelujoče vrtce in koordinatorje projekta čaka še izdelava pripročnika, ki ga bomo prav vsi z veseljem podelili v vrtce, da jim bo v pomoč pri nadaljnih izzivih pri razvoju trajnostne mobilnosti. Ta izkušnja je bila zame izjemno dragocena in verjamem, da bomo pridobljeno znanje uspešno prenesli tudi v naš vrtec Agata.

Zapisala: Tina Mlinar Rozinger

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja