AFRIŠKA TISOČNOGA NA OBISKU

Med šolskimi počitnicami nam v vrtcu ni dolgčas. V mesecu juliju smo imeli prav poseben obisk. K nam je prišla afriška tisočnoga.

Tisočnoga ali kačica je  razred členonožcev in je največja v  skupini stonog. Prepoznamo jih predvsem po značilnosti, da sta po dva člena njihovega oprsja zlita, zaradi česar imajo na videz po dva para nog na vsak člen. Po tej značilnosti je skupina dobila tudi ime. Poimenovanje »kačice« verjetno izvira iz valjaste oblike telesa nekaterih pogostih vrst.

Otroci so se posedli v krog. V sredino smo položili terarij, opazovali kaj vse je potrebno da ima tisočnoga dobre pogoje za življenje (zemlja, hrana, voda…) Po pogovoru sem tisočnogo vzela iz terarija. Otroci so se jo dotikali skupaj pa smo jo opisali. Ugotovili smo, da ima res veliko nog, ki jih nismo uspeli prešteti. Pri rokovanju z njo moramo biti previdni, saj nam kačica ne sme pasti iz višine, ker bi se enostavno razletela.

Po stiku z živalco smo tudi mi naredili večnogo; postavili smo se v kolono in skušali istočasno premikati noge v smeri naprej. Potrebovali smo kar nekaj spretnosti in lepo nam je uspelo. Tisočnogo so otroci na koncu še narisali in se ob tem zelo potrudili.

Zapisala: Špela Režen, dipl. vzg.

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja