Liofilizacija sadja

Otroci iz skupine Junaki in Pande smo spoznavali postopek liofiliziracije sadja. Da pa smo vse skupaj lahko izvedli so nam najprej na pomoč priskočili otroci, ki so od doma prinesli jabolka in hruške. Sadje smo skrbno oprali, nato pa ga narezali na krhlje. Sledilo je zmrzovanje sadja. Ko je bilo sadje zamrznjeno, smo ga odnesli v lokalno trgovinico Maline z’doline, kjer sta nam Patricija in Žiga pokazala nadaljnji postopek liofiliziranja. Otroci so s svojimi spretnimi prsti pomagali pri nalaganju sadja na pladnje.  Ko so bili pladnji s sadjem pripravljeni, smo jih odnesli v napravo za liofiliziranje, ki izvede postopek sušenja na nizkih temperaturah pri čemer sadje ohrani vse svoje hranilne  vrednosti in okus. Otroci so lahko na lasten način videli, kako se lahko preprosto sadje spremeni v hranljiv in okusen prigrizek, ki ga lahko uživamo skozi vse leto. 
Ob koncu smo si ogledali še preostalo liofilizirano sadje in posladkali z njunimi liofiliziranimi jabolki.

Zapisala: Lea Stržinar

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja