»DROBNJAKOVI ŠTRUKLJI NA ŽUP«

Mesecu februarju  smo namenili več pozornosti o kulturi, plesih (polka,valček) in ljudskim običajem.

V vrtec smo povabili gospo Ani, mamo Polonce, katera nam je prikazala postopek izdelave drobnjakovih štrukljev. V skupino smo povabili tudi sovrstnike iz skupine Pande.

Po zajtrku se nam je mama Ani  v spremstvu vnukinje Polonce pridružila v igralnici. S seboj je imela košaro, v kateri je imela vse potrebne sestavine in pripomočke za pripravo štrukljev. Najprej je otrokom pokazala že pripravljeno vlečeno testo, in z njimi ugotavljala katere sestavine so potrebne za testo. Testo je položila na pomokano površino in otrokom pokazala, s čim in kako testo razvaljamo. Na razvaljano testo je pokapala stopljeno maslo, ga s pomočjo vnukinje Polonce razmazala po testu, nato sta po testu potresli še drobnjak. Testo je zvila v dolg svaljek in ga s pomočjo kuhalnice razdelila na manjše “štrukeljčke” -“povštrčke”. Otroci so navdušeno spremljali postopek in vmes postavljali vprašanja.  Ko so bili štruklji narejeni, smo jih skupaj prešteli in ugotovili, da bo dovolj za vsakega otroka. Vmes sva vzgojiteljici pripravili indukcijsko ploščo in posodo z vodo. Ko je voda zavrela, je mama Ani vodo solila in vanjo položila drobnjakove štruklje, katere smo zabelili z maslom. Med tem ko so se štruklji kuhali, smo zarajali ljudsko pesem »Jutri se bom v mesto peljau,…«. Ko so bili štruklji kuhani, smo se posedli za mizo in jih poizkusili. Glede na to, da večina otrok te jedi ne pozna, so presenetili s pozitivnim odzivom in večinoma bili navdušeni nad jedjo.

Zapisala Damjana Režen

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja